رياست مرکز تحقيقات توسعه پژوهش هاي پزشکي

دکتر شهرام علمداري، فوق تخصص غدد و عضو هيات علمي دانشگاه، علاوه بر تصديگري معاونت پشتيباني پژوهشکده اخيرا به عنوان رياست يکي از مراکز تازه تاسيس منصوب شده اند. براي آشنايي بيشتر با اين مرکز تحقيقات، اهداف و اولويتهاي آن با ايشان گفتگويي به شرح زير داشتيم:

آقاي دکتر علمداري، به عنوان رياست يکي از مراکز دوگانه تازه تاسيس، نام و اهداف مرکز خود را ذکر کنيد:

مرکز تحقيقات توسعه پژوهش هاي پزشکي

اين مرکز براي پاسخ به سه سوال اصلي تاسيس شده است:

1-     بررسي وضعيت شاخص هاي توسعه پژوهش هاي پزشکي کشور: رشد وتوسعه دو مفهوم جداگانه اي دارند. در توسعه ماهم به دنبال کميت و هم کيفيت پژوهش هاي انجام شده هستيم ولي دررشد فقط کميت پژوهش ها مورد نظر است. بنابراين مهم ترين ماموريت ما دراين مرکز، استخراج شاخص هاي توسعه پژوهش و ارزيابي وضعيت موجود کشور است.

2-     بررسي فرصت ها و چالش هاي توسعه پژوهش هاي پزشکي در کشور: رويکرد راهبردي به توسعه پژوهش، به ما حکم مي کند که براي تدوين راهبردهاي صحيح براي توسعه پژوهش، بايد نگاهي به قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و چالش ها داشته باشيم. همچنين رويکرد آينده نگارانه (foresight) به ما سناريوهاي آينده و مرزهاي دانش را نشان مي دهد.

3-     تدوين راهبردهاي توسعه پژوهش هاي پزشکي کشور: بنابراين با تلفيق دو رويکرد راهبردي و آينده نگاري و نگاهي جدي به اسناد بالاسري نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران مانند سند چشم انداز، سياست هاي کلان نظام، نقشه جامع علمي کشور و برنامه هاي توسعه پنج ساله، راهبردهاي توسعه پژوهش هاي پزشکي کشور تدوين خواهند شد.

اولويت هاي پژوهشي اين مرکز کدامند؟

درراستاي نيل به اهداف فوق الذکر، اولويت هاي پژوهشي مرکز، درراستاي سه هدف فوق خواهد بود. تعيين شاخص هاي اصلي توسعه پژوهش هاي پزشکي، تعريف دقيق هريک ازشاخص ها، بررسي وضعيت شاخص ها در کشور و تدوين راهبردهاي توسعه پژوهش هاي پزشکي، از جمله اولويت هاي اصلي پژوهشي اين مرکز مي باشند. به طور کلي هر موضوعي که به نوعي با مديريت پژوهش (Research Administration and Management) مرتبط باشد، در اولويت هاي پژوهشي اين مرکز قرار دارد. يکي از محورهاي اساسي ما دراين مرکز، اقتصاد پژوهش (Research Economics) مي باشد که از معضلات اصلي مديريت پژوهش است.

ساختار اداري اين مرکز تحقيقات چگونه است؟

اين مرکز تحقيقاتي مانند مراکز ديگر، رئيس مرکز، اعضاي هيئت علمي تمام وقت و پاره وقت و محققين خودرا دارد و ساختار آن بسيار سيال و خلاقانه خواهد بود. تلاش خواهد شد که از دانشجويان علاقمند رشته هاي مختلف پزشکي از همه سطوح استفاده گردد.

براي چشم انداز يکساله مرکز چه تصوري داريد؟

تلاش اين مرکز براين است که دريکسال آينده، شاخص هاي توسعه پژوهش و اولويت هاي پژوهشي خودرا تعيين نموده و مقالاتي در مورد پاسخ سه هدف و سوال اصلي مرکز پيدا کند و به صورت مقاله اي منتشر نمايد. جامعه نگر بودن و صنعت محور بودن تحقيقات از اصول اين مرکز است بنابراين تلاش برايجاد ارتباط گسترده با جامعه و صنعت هستيم. ايجاد سايت و انتشار مجله الکترونيک و خبرنامه نيز از محورهاي اصلي سال اول مرکز است.

کلام آخر

بعد از انقلاب اسلامي ايران، جاي خالي مطالعات راهبردي و سياستگذاري توسعه سلامت خيلي مشهود بوده است. بنابراين دراين مرکز، حرکت به سمت توليد شاخص هاي حکمت سنجي به جاي علم سنجي، شاخصه ما در نظام مقدس جمهوري اسلامي خواهد بود.