عضویت در سایت

بازدید معاون وزیر از پژوهشکده غدد در سال 1400


پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم به عنوان اولین مرکز تحقیقاتی و نیز اولین پژوهشکده گروه علوم پزشکی مصوب در تاریخ جمهوری اسلامی ایران، باتوجه به دستاوردهای مهم و مستمر علمی طی سه دهه اخیر، همواره یکی از مراکزثقل تولید دانش در کشور و مورد توجه مسوولان بوده و در ادوار تمام دولتهای پیشین از جمله مراکزی محسوب میشود که مستقیما مورد بازدید قرار گرفته.

دکتر یونس پناهی؛ معاونت تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت در مورخ چهارم اسفندماه 1400 به اتفاق گروه همراه و نیز دکتر علیرضا زالی از این پژوهشکده بازدید کردند.

در جلسه ای که به منظور آشنایی با این مرکز برگزار شد، ابتدا دکتر عزیزی طی سخنانی به معرفی این مجموعه پرداخت. ایشان طی سخنان خود ضمن ذکر تاریخچه تاسیس مرکز تحقیقات غدد و گسترش آن به پژوهشکده ساختار آن، اسامی هیات علمی و رتبه های ایشان، آزمایشگاههای چهرگانه و فعالیت آموزشی آنها در سطح ملی و نیز تولید کیت ها، فعالیتهای پژوهشکده در راستای تربیت نیروی انسانی اعم از تحصیلات تکمیلی و نیز توانمندسازی و بازآموزی ها را ذکر کرد. ریاست پژوهشکده در ادامه با ذکر پیشینه کمبود ید در ایران به صورت اجمالی به ذکر تاثیرات آن در سطح کشور پرداخت. توصیف مطالعه قند و لیپید تهران به عنوان یکی از معدود مطالعات کوهورت با سن بالای 20سال و ذکر ویژگی ها و نتایج حاصل از آن بخش بعدی سخنان دکتر عزیزی بود.

ذکر ژنوم مرجع ایرانیان به عنوان یک فراورده مهم ملی، اشاره به شبکه ملی کوهورت، اقدامات پژوهشکده در راستای ترجمان دانش، حضور دفاتر مجلات و نیز انجمنهای علمی مستقر در پژوهشکده، ارائه فهرست اختراعات و محصولاتی نظیر یدوفولیک دیگر سرفصلهای سخنان این استاد دانشگاه بود. دکتر عزیزی با یادآوری اینکه پژوهشکده غدد تنها پژهشکده دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که مرکز سه قطب علمی است، برخی ارتباطات و موفقیتهای بین المللی آن را اشاره کرد و سخنان خود را با ذکر فرازی از سخنان مقام معظم رهبری و پیامبر اکرم (ص) پایان داد.

به دنبال آن روسای مراکز تحقیقاتی هشتگانه پژوهشکده و نیز واحد آمار و اپیدمیولوژی هرکدام جداگانه و بصورت اجمالی به معرفی مراز تحقیقاتی متبوع خود، اولویت ها و نیز دستاوردها پرداختند و سپس دکتر شهرام علمداری؛ معاونت پژوهشی این پژوهشکده در خصوص مشکلات حوزه پژوهش سخنرانی کرد. وی تدوین نقشه راه و برنامه ریزی فعالیت ها با اولویت پیشگیری و تلفیق علوم پایه و بالینی مبتنی بر مشکلات جامعه را به عنوان سرلوحه فعالیتهای خود در پژوهشکده عنوان کرد و بازگشت استقلال مالی پژوهشکده را برای اداره بهینه امور و دستیابی بهتر به اهداف را ضروری دانست.

در ادامه طی مراسمی به محققان برتر شامل دکتر فهیمه رمضانی تهرانی و دکتر عذرا رمضانخانی، دو نفر برگزیدگان جشنواره اخیر رازی و نیز سایر محققان برگزیده پژوهشکده که طی یکسال اخیر بالاتری میزان کارآیی در حوزه تولید دانش را داشته اند لوح تقدیر اهداء گردید.

سپس دکتر علیرضا زالی؛ ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ایراد سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به پیشینه تشکیل پژوهشکده و اهتمام دکتر عزیزی بعنوان بنیانگذار آن ، پارادایم شکل گیری پژوهشکده که برای نخستین بار در کشور برمبنای محوریت حل مسائل و ماموریت محوری تشکیل شده را الگویی مناسب برای سایر مراکز پژوهشی قلمداد کرد و خاطرنشان ساخت بخش قابل ملاحظه ای از اعتلای علمی کشور  که مقام معظم رهبری به آن مباهات میکند را حاصل وجود مراکز پژوهشی از این دست میباشد که ضرورت دارد برای اجرای بهتر فرایندها استقلال مالی داشته باشند. دکتر زالی در ادامه اضافه کرد فرهنگ سازی پژوهش در کشور به مفهوم انتقال آن به متن جامعه از ابتکارات پژوهشکده غدد در ایران میباشد که موجب الگو برداری موارد مشابه دیگر شده است.

اشاره به مطالعه قند و لیپید تهران به عنوان بارزترین مطالعه طولی در جمهوری اسلامی ایران، دیگر ویژگی منحصر بفرد پژوهشکده غدد بود که توسط دکتر زالی به آن پرداخته شد. ایشان با یادآوری مردم محور بودن این مطالعه و زحمات و پیگیریهای گسترده و مراجعات مستقیم به مردم در این مطالعه طولانی مدت را ستایش کرده و افزود که این مطالعه میتواند یک تصویر کلی در خصوص بیماریهای غیرواگیر در کشور به نمایش بگذارد و نقشه راه مداخلات مورد نیاز این حوزه را روشن نماید.

بین المللی سازی، خصوصیت بعدی پژوهشکده به گفته ریاست دانشگاه بود که طی توصیف آن به سابقه فعالیت های پژوهشکده در حوزه های آموزشی محققان و متخصصان سایر کشورها اشاره کرد. وی همچنین به نگاه تواما ریاست پژوهشکده به همراهی علوم پایه و بالینی اشاره کرد و معاونت مرحوم دکتر زاهدی بعنوان متخصص فیزیولوژی را در ابتدای تاسیس پژوهشکده به عنوان شاهدی از این رویکرد یادآور شد و آنرا رویکردی قابل تقدیر و پیشگامانه ذکر کرد.

وجود راهبردهای آینده نگارانه در پژوهشکده نیز از شاخصه های دیگری بود که دکتر زالی در سخنان خود به آن اشاره کرد و نهایتا با توجه به جمیع ویژگیهای ذکر شده از پژوهشکده غدد به عنوان لژیونر مراکز تحقیقاتی دانشگاه نام برد و خاطرنشان کرد همانگونه که در یک تیم فوتبال لژیونرها نقش تعیین کننده در پیروزیها دارند، لژونرهای دانشگاه هم موجب تعالی و ارتقائ سطح دانشگاه میشوند.

 در قسمت پایانی این جلسه دکتر پناهی به ایراد سخنرانی پرداخت و طی آن با اشاره به شاخصه های پژوهشکده که در صحبت سخنرانان قبلی آمده بود به تمجید از آن پرداخته و سپس بر حفظ نیروی انسانی و نخبگان تاکید کرد. معاونت تحقیقات و فن آوری وزارت با یادآوری جوانی جمعیت به عنوان دغدغه رهبری و اولویت کشور، انجام فعالیت در این راستا در پژوهشکده را تاکید کرد. وی ضمن تاکید بر اهمیت پرداختن به مقوله ترجمان دانش، گفت پژوهشکده بایتس پویا باشد و حسب نیاز جامعه بتواند فعالیت خود را جهت دهی کند و در همین خصوص  تعیین رابطه بین سندروم متابولیک و دیابت با بیماری کووید 19 را مثال زد.

ایشان در پایان وعده داد تا در حل مسائل مالی راهکارهایی اندیشیده شود تا اعتبارات پژوهشی از طریق سامانه نیماد در مسیر اولویت های کشور هزینه شود

اخبار مرتبط