عضویت در سایت

حضور در PubMED ، توفيقي ديگر براي پژوهشکده غدد


مجله بين المللي غدد درون ريز و متابوليسم، به دنبال سير صعودي که در يکي دو سال اخير داشته، اخيرا موفق گرديده تا سايتPubMed اندکس شود. نظر به چشمگير بودن اين موفقيت و اهميت آن طي گفتگويي با دکتر صالح زاهدي اصل، معاونت پژوهشي پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم و سردبير اين نشريه، چند و چون و عوامل موثر بر اين رشد کيفي را جويا شديم که از نظر شما ميگذرد:

 

آقاي دکتر زاهدي سابقه انتشار اين نشريه چيست؟

 

با توجه به جاي خالي يک مجله در زمينه اندوکرينولوژي و متابوليسم در منطقه تصميم به راه اندازي اين مجله گرديد و اولين شماره آن در سال 2003 بصورت دوفصل نامه و با تعداد محدودي مقاله منتشر گرديد. از نظر حيطه فعاليت اين مجله مقالات مربوط به علوم غدد و متابوليسم را به صورت مقالات علوم پايه و باليني و review و گزارش مورد نادر و نامه به سردبير ميباشد. در طول ده سال گذشته دريافت و چاپ اين مجله با بالا پايين هايي همراه بوده. بعضي از شماره ها عقب افتاده بود که تعداد مقالات دريافتي کم بود ولي بهر حال دفتر مجله سعي کرد خود را روي پا نگه دارد و به فعاليت خود ادامه دهد.

 

روند اجرايي نشريه چگونه بوده؟

 

روند اجرايي مجله طبق اصول استاندارد انجام مي شود. دريافت مقاله با بررسي توسط سردبيري، ارسال به داوران، جمع آوري نظرات داوران و در نهايت تصميم به چاپ و يا عدم چاپ مقاله. براي چاپ هم دفتر مجله قبلاً راساً اقدام ميکرد ولي در شماره هاي اخير از طريق برون سپاري انجام ميشود.

 

چه تغييراتي در روند توليد نشريه موجب ورود بهPubMed شد؟

 

با تمهيداتي که ديده شد کار اجرايي نشريه از دفتر مجله منفک و به يک شرکت برون سپاري گرديد. در عين حال کارهاي علمي مقالات دريافتي توسط سردبيري طبق روال قبل در جريان است. در دريافت، تعيين داور، روند داوري و تصميم گيري روي چاپ يا عدم چاپ آن هيئت تحريريه و سردبيري تصميم مي گرفت ولي کارهاي اجرايي آن يعني چاپ و توزيع از طريق شرکتي که برون سپاري شده انجام مي شود.

 

اين فرايند (ورود به PubMed) به چه شکلي است و انجام اين امر چه مدت طول کشيد؟

 

روند وارد شدن به سايت PubMed بر مبنا و استاندارد هايي استوار است. بدين ترتيب که ابتدا درخواست صورت مي گيرد و مجله از نظر علمي، منظم بودن انتشار و داشتن مشخصات تکنيکي مورد پذيرش قرار ميگيرد روندي که نزديک به شش ماه طول کشيد و در نهايت مجله توانست وارد اين سايت بشود. وارد شدن به سايت PubMed ديده شدن نشريه را زياد مي کند و نتيجه آن دريافت مقالات بيشتر از سرتاسر جهان است و اين دست مسئولين مجله را براي انتخاب مقالات بيشتر و با کيفيت تر باز ميگذارد. بالتبع انتشار مقالات با کيفيت بهتر سبب بالا رفتن سطح علمي مجله و در نهايت ثبت در ISI  و گرفتن ضريب تاثير خواهد بود که يکي از شاخص هاي مهم در معرفي مجلات مي باشد.

 

 

 

فراواني دريافت مقالات از نظر نويسنده داخلي و خارجي و نيز موضوع چگونه است؟

 

قبل از نوشتن برنامه استراتژيک و استفاده از سيستم برون سپاري اغلب مقالات از نوسندگان و محققين داخل کشور بودند. ولي جهت جبران شماره هاي عقب افتاده اقدام شده از شماره (2)8 سال، 2010 تا شماره (1) 10، 2013 يعني از زمان برون سپاري تعداد مقاله هاي دريافتي کلاً 267 مقاله بوده که 77 مقاله رد شده و 157 مقاله وارد روند داوري شده است. عمده مقالات دريافتي (90%) از نويسندگان خارجي بوده با گستره جغرافيايي تقريباً سرتاسر دنيا. مقالات دريافتي عمدتاً مقالات اصيل بوده با 116 مورد و بقيه موارد مقاله مروري، نامه به سردبير، گزارش مورد و editorial بوده است.

 

اين موفقيت چه تاثيري بر ارتقاء پژوهشکده دارد؟

 

وارد شدن مجله به سايت PubMed Central اولاً امتياز ارزشيابي پژوهشکده را بالا خواهد برد ثانياً امتياز مقالاتي که از اعضاء هيئت علمي پژوهشکده در اين مجله چاپ مي شود نيز بيشتر مي کنند که در نهايت امتياز پژوهشکده بيشتر خواهد بود. با توجه به اين که تعداد مجلات سايت شده دانشگاه اندک است اضافه شدن مجله پژوهشکده نيز سبب ارتقاء موفقيت پژوهشکده در سطح دانشگاه و خود دانشگاه در سطح ملي نيز خواهد شد.

 

پيش بيني بعدي شما چيست؟

 

پيش بيني ما بر اين است که همانگونه که اشاره شد ثبت مجله در سايت PubMed دريافت مقاله از سطح جهان را بيشتر خواهد کرد. اين سبب ارتقاء توانايي انتخاب و درنتيجه افزايش سطح کيفي نشريه خواهد شد. اگر اين موفقيت حاصل شود اميد مي رود که مجله در سايت ISI ثبت شده و ضريب تاثير بگيرد و موفقيت خود را در بين مجلات بين المللي غدد و متابوليسم جهان پيدا بکند. اگر امکانات لازم فراهم بشود احتمال دارد که بشود آن را بصورت دوماه نامه نيز منتشر کرد.

 

کلام آخر

 

سخن آخر اين که لازم است از تمام افرادي که در راه اندازي و حمايت از مجله موثر بوده اند تشکر و قدرداني شود. پشتيباني مسئولين دانشگاه، زحمات پژوهشکده مخصوصاً رياست محترم آن مطمئناً در اين موفقيت نقش بسزايي داشته که جاي تشکر و قدرداني دارد. از مسئولين شرکت کوثر که امور اجرايي مجله در شماره هاي اخير توسط آن ها صورت گرفته نيز جاي سپاسگزاري است.  

اخبار مرتبط