برنامه يک روزه سردبيران نشريات نمايه شده در Pub Med به همت انجمن سردبيران نشريات علوم پزشکي ايران و با همکاري معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت و پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم در تاريخ بيست و دوم مرداد ماه در تالار پيامبر اعظم (ص) برگزار شد.
در آغاز اين گردهمايي دکتر رضا ملک زاده معاونت تحقيقات و فناوري به عنوان سخنران افتتاحيه انتشار نتايج پژوهش را مهمترين شاخص قابل ااندازه گيري معرفي و وجود زير ساخت و امکانات در کشور در راستاي انجام اين امر در مجلات داخلي را بسيار ارزشمند دانسته و از سوي سازمان متبوع خود در راستاي کمک به اين امر مهم وعده مساعدت داد. وي استفاده از اين نتايج توسط ساير محققان را بسيار مهمتر از انتشار آنها دانسته و بر لزوم بررسي راهکارهاي مناسب افزايش آن تاکيد کرد.
معاون فناوري وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به تاريخ علم بر بطئي بودن فرايند دستيابي به استناد بالا را ذکر نموده و در دنباله آثار سوء کثرت مجلات در حال انتشار فعلي را خاطر نشان ساخته و لزوم بازبيني در سياستگزاري اين حوزه را يادآور شد. دکتر ملک زاده سپس به نمايده شدن به عنوان مهمترين شاخصه مجلات اشاره کرده و بر پرهيز از روشهاي افزاينده غير منطبق با اخلاق نشر هشدار داد. وي در عين حال توجه به داوري همراه با عنوان يکي از روشهاي مرسوم در نمايه شدن را موثر دانست و افزود مي بايست در کنار توسعه تحقيقات به آن نيز اهتمام شود و در همين راستا برپايي نشست هايي براي داوران و نيز تعيين تشويقهايي براي آنان را پيشنهاد داد.
ايشان در بخش پاياني سخنان خود پايين بودن ارجاع به مجلات ايراني از سوي نويسندگان داخلي را به عنوان يکي از مسائل موجود ذکر کرد و تغيير نگرش به شکلي منطقي و مرتبط را ضروري توصيف کرد.
سپس دکتر فريدون عزيزي، رئيس انجمن سردبيران نشريات علوم پشکي ايران، به ايراد سخنراني با عنوان تعامل راهبردي انجمن با مجلات علوم پزشکي پرداخت و طي آن ابتدا به تاريخچه تاسيس انجمن در سال 1378 اشاره و اهداف اوليه آن را ذکر کرد و در ادامه از همکاريهاي وزارت بهداشت در تعامل با انجمن طي اين ساليان تقدير کرد. وي نگارش معاهده تهران را که منجر به ايجاد يکنواختي در چاپ نشريات و مبنايي براي ارزشيابي هاي بعدي بوده را به عنوان يکي از اقدامات اوليه انجمن ياد آور شد.
رياست پژوهشکده غدد در دنباله سخنان خود از کمبود دريافت مقالات توسط مجلات به خصوص مجلات فارسي زبان ابراز نگراني کرد و با استناد به هشدارهاي مقام معظم رهبري مبني بر توجه به پيشگيري از کند شدن يا توقف رشد علمي، روند توليد علم ايران در ISI که طي سال جاري ميلادي سيري نزولي براي آن پيش بيني مي شود را متذکر شد و در مقابل سير بالا رونده کشورهاي هم رده ايران را خاطر نشان ساخت. وي در ادامه بکارگيري و تاثير مطالعات و مقالات در زمينه هاي مختلف اقتصادي و اجتماعي در عرصه ملي را عاملي مهم قلمداد و در عين حال آن را تابعي از ميزان توليد آن ذکر کرد و مجدداً تاکيدات رهبر معظم انقلاب بر حمايت از توليد علم را ياد آور شد.
دکتر عزيزي در زمينه آسيب شناسي کند شدن توليد علم، ضعف در نهادينه کردن پژوهش در موسسسات آموزشي از مقطع دبستان را بسيار مهم تلقي کرد. همچنين فقدان متولي ثابت و واحد براي امر تحقيقات در کشور را بسيار اثر گذار دانست. وي کاهش اعتبارات و عدم تحقق بودجه هاي مصوب را نيز به عنوان يکي ديگر از عوامل تاثير گذار در اين زمينه ذکر کرد و در ادامه جدول مقايسه مقادير درجه تاثير مجلات کشور بين سالهاي 2012 و 2013 را نمايش و در مورد حفظ آن هشدار داد.
در دنباله برنامه دکتر علي اکبري ساري دبير کميسيون نشريات گزارشي از نشريات نمايه شده و راهبرد اصولي نشريات به سمت نمايه سازي ارائه داد و پس از وي دکتر پيام کبيري در ارتباط با نقش Pub Med در افزايش مشاهده پذيري نشريات سخنراني کرد.
دکتر محمد حسين نيکنام سردبير نشريه آسم، ايمونولوژي و آلرژي به عنوان آخرين سخنران بخش اول برنامه تجربيات نشريه متبوع خود را در راستاي افزايش مشاهده پذيري ارائه داد.
در قسمت دوم اين گردهمايي نظر به اهميت تجارب نشريات در افزايش مشاهده پذيري دکتر سيد مويد علويان سردبير نشريه Hepatitis Monthly در همين زمينه به ايراد سخنراني پرداخت و سپس دکتر زنده دل مطالبي را تحت عنوان اهميت اخلاق نشر و لزوم حساسيت در اجراي قوانين مرتبط توسط سردبيران نشريات نمايه شده ارائه داد.
در بخش پاياني پانل پرسش و پاسخ به مديريت دکتر عزيزي تشکيل و نقطه نظرات شرکت کنندگان بر حول محور عنوان برنامه و نکات اشاره شده توسط سخنرانها مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
اخبار مرتبط