يد يک عنصر شيميايي و مادهاي ضروري براي سلامت انسان است. اما بنا به دلايل مختلف از جمله شرايط اقليمي در اکثر کشورهاي جهان کمبود اين عنصر حياتي وجود دارد. اختلالات ناشي از کمبود يد يکي از مشکلات تغذيهاي است که سلامت انسانها را در معرض خطر قرار ميدهد و کشور ما نيز از اين قاعده مستثني نبوده است.
جمهوري اسلامي ايران از 21 سال پيش براي حذف اختلالات ناشي از کمبود يد اقدامات موثر انجام داده و در زمره معدود کشورهايي است که موفق بودهاند کمبود يد را حذف کنند. اين امر سبب پيشگيري از بروز گواتر در 20 ميليون نفر و افزايش ضريب هوش کودکان و نوجوانان بميزان 60 ميليون ضريب هوشي در دو دهه گذشته شده است.
اين عنصر کليدي نه تنها از ارکان سلامت انسان و به ويژه ضروري براي مادران باردار و تندرستي نسل آينده است بلکه به عنوان يک ماده اساسي در پيشگيري از اختلالات سوء ناشي از حوادث هستهاي به شمار ميرود که در دسترس نبودن آن در مواقع بحران به قيمت جان ميليونها انسان تمام ميشود.
نظر به اينکه يد مورد نياز کشور از منابع خارجي تأمين ميشود و با توجه به شرايط کنوني تحريم و نيز اهميتهاي فوق الاشاره، اين عنصر يک داروي استراتژيک تلقي ميشود.
در راستاي فرمايشات مقام معظم رهبري مبني بر نامگذاري سالجاري تحت عنوان حماسه اقتصادي، پژوهشگران پژوهشکده علوم غدد درونريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي موفق به اجراي طرح توليد يدات پتاسيم، که ماده اصلي براي غنيسازي نمک طعام و نيز پيشگيريکننده از اختلالات ناشي از انفجارات هستهاي ميباشد، شدند که در صورت تصويب بودجه مورد نياز به مرحله توليد انبوه رسيده و ميتواند تأمين کننده نياز مصرفي و ذخيرهاي کشور شده و در صرفهجويي ارزي و کاهش وابستگي نيز نقش به سزايي ايفا کند.
اخبار مرتبط