عضویت در سایت

رونمايي ژنوم مرجع ايرانيان (ژميران)


مراسم رونمايي ژنوم مرجع ايرانيان در تاريخ بيست و سوم دي ماه در تالار پيامبر اعظم (ص) پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم برگزار شد.

در آغاز اين مراسم دکتر فريدون عزيزي رياست پژوهشکده به سخنراني پرداخت.  وي پس از خوش آمدگويي ، در خصوص تلاش دانشمندان در طول تاريخ جهت يافتن ارتباط بين ژنتيک و محيط در راستاي ارتقا سلامت جوامع توضيحاتي را داد و سپس به تفاوت توالي ژنتيکي در افراد مختلف اشاره کرد. ايشان بر همين اساس بر ضرورت انجام تحقيقات بومي بر مبناي مطالعات کوهورت براي يافته اين تفاوت هاي قومي تاکيد و به بستر مناسب تهيه شده از مطالعه قند و ليپيد تهران به عنوان يکي از بزرگترين و پرسابقه ترين مطالعات کوهورت در سطح جهان اشاره کرد و ويژگي ها و نيز برخي نتايج برجسته آن را برشمرد.

ايشان در ادامه انجام پروژه هاي ژنتيکي در زمينه اين مطالعه و ارتباط با موسسه Decode که معتبرترين نهاد پژوهشي حوزه ژنتيک اروپاست را توضيح و مزاياي علمي و اقتصادي اين حرکت علمي را به صورت اجمالي بيان کرد و يادآورد شد با انجام اين پروژه انتقال فناوري نيز به کشور انجام خواهد شد. وي استفاده از طراحي داروها و کاربرد نتايج اين طرح در پزشکي شخصي، توانمندسازي متخصصان داخلي و بهره برداري در سطوح مختلف پيشگيري را از مهمترين نتايج شناسايي ژنوم مرجع ايرانيان دانست.رياست پژوهشکده غدد در خاتمه سخنان خود از سازمانها و دستگاههايي که از انجام اين طرح حمايت کرده اند، به ويژه معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، تقدير کرد.

در ادامه دکتر مريم السادات دانشپور يکي از محققان اصلي اين طرح، ايراد سخنراني کرد. وي در ابتدا به ارائه توضيح مفاهيم اوليه ژنتيک پرداخت و در سخنان خود گستردگي و حجم بالاي اطلاعات ژنتيکي هر فرد و نيز ذکر حجم شگفت انگيز اطلاعات وراثتي ـ مولکولي افراد تحت مطالعه مزبور را خاطر نشان کرد، سپس جزئيات بيشتري درباره اين يافته ها را بيان و فوايدي که اين نتايج براي کشور و محققين دارد را برشمرد. اين عضو هيات علمي در دنباله به تاسيس مرکز مرجع ژنومتابوليک سلامت ايران به عنوان يکي از نيازهاي آتي اشاره و دلايل آن را به صورت فهرست وار ارائه کرد.


دکتر سيروس زينعلي دانشمند برجسته حوزه ژنتيک و رييس شبکه سلولي مولکولي کشور سخنران بعدي اين مراسم بود. وي در سخنان خود با يادآوري تاثيراتي که تغييرات کوچک در مولکول DNA در سرنوشت هر فرد ميتواند داشته باشد، تاريخچه رونويسي از ژنوم انساني را بيان و نيز نحوه تعيين اهميت تغييرات ژنتيکي را تشريح کرد. وي به تفاوتهاي ژنتيکي در تاثير داروها براي بيماريهاي مختلف اشاره و افزود چشم انداز آينده علوم پزشکي در درمان بيماريها بدين ترتيب متحول خواهد شد و در همين زمينه مثالهايي را ذکر کرد.

دکتر محمد آقاجاني رياست دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي به عنوان سخنران بعدي اين مراسم در آغاز سخنان خود به ويژگي ها و توفيقات دانشگاه اشاره و سپس اهداف اصلي حوزه پژوهش دانشگاه را يادآور شد و افزود با دستيابي به اين اهداف دانشگاه ميتواند با تمرکز بر اقتصاد سلامت راهگشاي سياستگزاري اين حوزه باشد. رياست دانشگاه سپس به بيان اهميت تهيه نقشه ژنتيکي در ايران و پروژه حاضر پرداخت. 

دکتر آقاجاني در پايان فرصت بزرگ ايجاد شده در دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي با جمعيت بالاي تحت پوشش خود را زمينه ساز انجام مطالعه قند و ليپيد تهران و نيز اين پروژه علمي برشمرد.

در دنباله برنامه دکتر سورنا ستاري معاونت علمي رياست جمهوري به عنوان سخنران بعدي به روي صحنه آمد. وي در سخنان خود با ذکر ظرفيت هاي مناسب موجود، استفاده از آنها را عاملي براي توفيق هاي آتي در زمينه پزشکي شخصي دانست و آن را جزو اولويت هاي قطعي نهاد متبوع خود عنوان کرد. وي همچنين اين پروژه را از قابليت هاي بالقوه جهش علمي در آينده ذکر کرد و در همين راستا وعده همکاري در پروژه هاي آتي را داد.

سپس با حضور مسئولان بلند پايه اي نظير دکتر علي اکبر ولايتي، دکتر عليرضا مرندي، حجت الاسلام فرهادزاده از تنديس تهيه شده به همين موضوع رونمايي شد.

پس از مراسم رونمايي نشست خبري با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه براي تشريح بيشتر موضوع و تنوير افکار عمومي برگزار شد.

اخبار مرتبط