مصاحبه با دکتر اصغر قاسمي

دکتر اصغر قاسمي يکي از اعضائ جوان عضو هيات علمي مرکز تحقيقات فيزيولوژي غدد پژوهشکده هستند که اخيرا موفق به دريافت رتبه دانشياري شده اند. به همين منظور گفتگويي با ايشان ترتيب داديم که از نظر شما ميگذرد:

خود را معرفي کنيد و سوابق تحصيلي خود را بيان کنيد.

بنده اصغر قاسمي هستم با کارشناسي پرستاري در سال 1375 از دانشگاه علوم پزشکي اصفهان فارغ­التحصيل شدم، کارشناسي ارشد را در رشته فيزيولوژي در سال 1380 در دانشگاه علوم پزشکي تهران و دکتري تخصصي (Ph.D) را در سال 1385 در دانشگاه علوم پزشکي بقيه­الله (عج) به پايان رساندم و سپس يک دوره 4 ماهه به صورت فلوشيپ افتخاري در زمينه سلولي – مولکولي در دانشگاه King’s college لندن گذراندم.

فعاليت­هاي شما در پژوهشکده شامل چه مواردي است؟

کارهاي تحقيقاتي بنده در پژوهشکده دو بخش دارد: يک بخش تحقيقاتي است که با استفاده از حيوانات آزمايشگاهي در زمينه بيماري­هاي غدد درون ريز مانند ديابت و اختلالات تيروئيد انجام مي­شود و بنده در زمينه اکسيد نيتريک و بيماري­هاي غدد درون ريز نيز تحقيقاتي انجام داده­ام؛ بخش دوم پژوهش­هايي است که در زمينه گزارش مقادير مرجع پارامترهاي آزمايشگاهي براي جمعيت ايراني با استفاده از داده­هاي طرح مطالعه قند و ليپيد تهران (TLGS) انجام مي­شود. در اين خصوص تاکنون مقادير مرجع براي منيزيم، روي، قند و اکسيد نيتريک گزارش شده است.

وضعيت پژوهش در کشور را چگونه ارزيابي مي­کنيد؟

در مجموع جهت را رو به جلو مي­بينم و فکر مي­کنم تحول بزرگي ايجاد شده است اما فکر مي­کنم هنوز تا پژوهش­هاي واقعي که در جهت رفع نيازهاي مردم و ايجاد ثروت در کشور باشد فاصله داريم؛ معتقدم در بسياري از موارد هنوز در حال تمرين پژوهش هستيم. لازم است تصميم سازان بزرگ در راستاي اهداف کلان و واقعي کشور پروژه­هاي بزرگي را تعريف کنند که خيل عظيم دانشجويان و محققان با حرکت در آن راستا سبب اعتلاي کشور شوند.

چه ويژگي­هايي در پژوهشکده به رشد محققان و پژوهش­ها کمک مي­کند؟

با توجه به اينکه کار پژوهشي امر دشواري است محققان بايد از نظر مادي و معنوي مورد حمايت قرار گيرند. به نظرم بايد بهاي بيشتري به محقق داده شود مثلاً تا آنجا که من مي­دانم هنوز در چارت­هاي سازماني ما رده شغلي به عنوان محقق نداريم در حالي که تعداد زيادي مراکز تحقيقاتي در سطح کشور وجود دارد. مي­توان مشوق­هاي غيرمادي مانند تجليل از محققان و.... را در نظر گرفت.

چه عواملي در ارتقاء شما تأثير بيشتري داشته است؟

يکي از ضرورت­هاي مهم در امر پژوهش فراهم بودن محيطي آرام و مجهز براي کار پژوهشي است که بحمدالله در پژوهشکده علوم غدد درون ريز به حد اعلاء يافت مي­شود. مطلب ديگر تسلط رئيس و مديران درجه اول به مقوله پژوهش و حمايت آنها از اعضاي هيئت علمي مي­باشد که بازهم در اين مورد، پژوهشکده جايگاه استثنايي مطلوبي دارد. اين­جانب ارتقاي خود را در درجه اول مرهون لطف خداوند مي­دانم و پس از آن معتقدم، همسرم و همکاران فرهيخته در پژوهشکده عامل مهمي بوده­اند به خصوص بر خود لازم مي­دانم از حمايت­هاي بي­دريغ رياست محترم پژوهشکده جناب آقاي دکتر عزيزي و معاونت محترم پژوهشي جناب آقاي دکتر زاهدي تشکر و قدرداني ويژه داشته باشم.

کلام آخر

از همه تشکر مي­کنم و يک نکته پاياني را عنوان مي­کنم. زماني که قرار بود به عنوان هيئت علمي پژوهشي وارد پژوهشکده شوم ترديد داشتم که هيئت علمي آموزشي بهتر است يا پژوهشي اما اکنون اگر قرار باشد دوباره به همان زمان بازگردم هيئت علمي پژوهشي را انتخاب مي­کنم چون پژوهش ذهن را سازمان­دهي مي­کند و ديد انسان را تغيير مي­دهد.