عضویت در سایت

تيروئيد چيست؟


            تيروئيد يك غده كوچك بال پروانه‌اي شكل است كه در زير سيب آدم قرار گرفته است. اين غده در تمام افراد سالم وجود دارد و موادي به نام هورمون توليد و به داخل خون ترشح مي‌كند. هورمون‌ها به نام تيروكسين و تري‌يدوتيرونين (T4 و T3) از طريق خون به تمام بدن سير مي‌كنند و به بدن مي‌گويند با چه سرعتي كار كند و انرژي مصرف نمايد.

 

غده تیروئید

گره تيروئيد چيست؟

            گره تيروئيد برجستگي است كه اكثراً از خود تيروئيد منشاء مي‌گيرد و داخل يا روي آن رشد مي‌كند و معمولاً ارتباطي با پركاري يا كم‌كاري تيروئيد ندارد. يعني در اكثر موارد غده تيروئيد مبتلا به گره عملكرد طبيعي دارد. گره‌هاي تيروئيد شايع هستند به طوري كه از هر 15 نفر زن يك نفر و از هر 60 نفر مرد يكي مبتلا به گره تيروئيد مي‌باشد. ولي اغلب مبتلايان نمي‌دانند كه مشكلي در تيروئيدشان وجود دارد, در نتيجه خيلي از موارد گره تيروئيد به صورت اتفاقي توسط پزشك حين معاينه به علت ساير بيماري‌ها كشف مي‌شود. گره ممكن است منفرد بوده يا قسمتي از يك گواتر چند گرهي باشد. گره معمولاً يك مجموعه متشكل از سلول‌هاي تيروئيد است, ولي ممكن است حفره‌اي پر از مايع باشد كه به آن كيست مي‌گويند.

 

علايم باليني:

            گـــره‌هـــــــاي تيروئيد معمولاً كوچك و بدون درد بوده و هيچ اثر فشاري در گـــــردن ايجاد نمي‌كنند. خيلي از بيماران متوجه برجستگي ناشي از گره نيستند و ايـــــن برجستگي توسط پزشك حين معاينات پزشكي دوره‌اي, يا معاينه براي ساير عـــلــــــل كشـــف مي‌شود. اكثر شكاياتي كه در ناحيه گلو احساس مي‌شود ارتباط چنداني با اندازه تيروئيد و به خصوص گره‌هاي كوچك ندارد.

 

علائم بالینی تیروئید

گره تیروئید

 

گره تيروئيد چه اهميتي دارد؟

            علت گره تيروئيد معمولاً يكي از موارد زير است:

            1- يك كيست حاوي مايع؛    2- يك تومور خوش‌خيم؛     3- در درصد كمي (حدوداً 5 درصد) از موارد گره به علت بدخيمي است. اهميت تشخيص و شناسايي ماهيت گره نيز كشف موارد بدخيمي است, چون در صورت درمان در مراحل اوليه نتايج درماني درخشان خواهد بود.

وقتي يك گره كشف شد بايستي توسط چه پزشكي ارزيابي شود؟

اكثر متخصصين داخلي از مراقبت بيماران دچار گره تيروئيد آگاهي دارند ولي ذي‌صلاح‌ترين افراد براي اين كار متخصصين غدد هستند. متخصص غدد درون‌ريز پزشكي است كه در مراقبت از اين بيماران و همچنين بيماران دچار ديابت, ساير مشكلات غده تيروئيد (كم‌كاري و پركاري), استئوپروز (پوكي استخوان), اختلالات مربوط به رشد (كوتاهي قد) و بلوغ, موهاي زائد, اختلالات قاعدگي و مشكلات غدد فوق كليوي تبحر دارد.

 

گره تيروئيد چگونه بررسي مي‌شود؟

            در ابتـــــدا پــــزشـــك اقدام به گرفتن شرح حال و انجام معاينه (مشخص كردن محل, اندازه و قوام گره) مي‌كند. نكاتي كه در تاريخچه مهم هستند عبارتند از: سرعت رشد گره, سابقه تشعشع به سر و گردن و سابقه خانوادگي. مهم‌ترين عامل خطرزا سابقه تشعشع به سر و گردن در دوران كودكي و جواني است. در گذشته راديوتراپي براي درمان بيماري‌هايي مانند كچلي, بزرگ شدن لوزه‌ها و جوش صورت استفاده مي‌شد. كساني كه سابقه چنين موردي را دارند در معرض خطر بيشتري براي ابتلا به گره‌هاي تيروئيد مي‌باشند البته ذكر اين نكته ضروري است كه انجام راديوگرافي‌هاي تشخيصي مثلاً در دندانپزشكي و استفاده از مواد راديواكتيو براي انجام اسكن چنين خطري ندارند.

            پس از انجام معاينه, براي مشخص كردن ماهيت گره پزشك اقدام به يك يا چند مورد از آزمايش‌هاي زير مي‌نمايد:

 

1-  سونوگرافي

امروزه از سونوگرافی برای تشخیص و پیگیری گره های تیرویید بیش از پیش استفاده می شود. سونوگرافی به ما می گوید آیا گره تیرویید منفرد است یا متعدد، همچنین ویژگی های گره (جامد یا انباشته از مایع بودن (كيست) آن) را مشخص می کند و همچنين اندازه دقيق آن را براي مقايسه‌هاي بعدي مشخص مي‌سازد, ولي متاسفانه قادر به تعيين خوش‌خيمي يا بدخيمي آن نمي‌باشد. بنابراین این روش تشخیصی جایگزین نمونه برداری سوزنی نمی باشد ولی می تواند نیاز به انجام آن را تعیین نماید. 

 

سونوگرافی تیروئید

 

2-  نمونه‌برداري با سوزن باريك از گره:

اين كار به صورت سرپايي و بدون نياز به بيهوشي و حتي بي‌حسي موضعي انجام مي‌شود, كار بي‌خطري است و درد و ناراحتي اندكي به همراه دارد. (در صورت مصرف داروهاي ضد انعقاد مانند وارفارين حتماً پزشك خود را مطلع نماييد). در اين روش پزشك سعي مي‌كند با فرو بردن يك سوزن نازك در گره تعدادي از سلو‌هاي داخل آن را بردارد تا جهت بررسي بيشتر با ميكروسكوپ توسط آسيب‌شناس نمونه ارسال شود. بنابراین نمونه گرفته شده معمولا توسط بیمار به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می شود.

در صورتي كه گره انباشته از مايع باشد اغلب مي‌توان همه يا مقداري از مايع را توسط سرنگ خارج كرد. در بيش از 90 درصد موارد اين آزمايش به پزشك مي‌گويد گره خوش‌خيم است يا بدخيم.

 

نمونه برداری غده بدخیم تیروئید

 

 

 بايد دانست كه گاهي به علت ناكافي بودن نمونه يا نامشخص بودن تشخيص نياز به تكرار نمونه‌برداري سوزني از گره مي‌باشد, بنابراين تكرار نمونه‌برداري نبايستي موجب نگراني شما شود. امروزه در بسیاری از مراکز و مطب ها این کار با راهنمای سونوگرافی انجام می شود، استفاده از سونوگرافی حین نمونه برداری دقت کار را بیشتر می کند و احتمال بدست آمدن نمونه کافی از محل مناسب را افزایش می دهد.

 

3- آزمايش‌ خون:

ممكن است انجام آزمايش خون جهت بررسي عملكرد تيروئيد در مراحل اوليه ارزيابي يا حين درمان لازم باشد. هر آزمايش اطلاعاتي خاصي به ما مي‌دهد و ممكن است بيش از يك آزمايش مورد نياز باشد كه با صلاحديد پزشك انجام مي‌شود. این آزمایشات به ما می گویند که تیرویید کم کار، پرکار یا درستکار است در اکثر بیماران گره های تیرویید در زمینه عملکرد طبیعی تیرویید ( بدون کم کاری و پرکاری ) می باشند.

 

4- اسكن تيروئيد:

براي انجام اسكن تيروئيد از مقادير اندك مواد راديواكتيو (معمولاً يد يا تكنزيوم) استفاده مي‌شود. تيروئيد معمولاً اين مواد را از خون جذب مي‌كند. از يك دوربين مخصوص براي ايجاد تصوير تيروئيد استفاده مي‌شود. اسكن تيروئيد بدون خطر است و مقادير خيلي كم از تشعشع به كار رفته در نسج تيروئيد و ساير نسوج مشكلي ايجاد نمي‌كند. با اين وجود در خانم‌هاي باردار و كساني كه به بچه خود شير مي‌دهند نبايستي انجام شود. در بسياري از موارد كه نمونه‌برداري با سوزن باريك انجام مي‌شود, نيازي به انجام اسكن نمي‌باشد. معمولاً گره نمي‌تواند ماده راديواكتيو را مانند ساير نسج تيروئيد تغليظ نمايد به اين گره, گره سرد اطلاق مي‌شود. در صورتي كه گره بيش از باقي نسج تيروئيد جذب داشته باشد به آن گره داغ گفته مي‌شود.

 

اسکن تیروئید

 

 

 گره‌ها چگونه درمان مي‌شوند؟

گره‌هايي كه به عنوان خوش‌خيم تشخيص داده شده‌اند در فواصل مشخصي (معمولاً هر 6 تا 12 ماه) معاينه و توسط سونوگرافی ارزیابی مي‌شوند. بهتر است سونوگرافی های پیگیری در یک مرکز و توسط یک پزشک واحد صورت گیرد تا امکان مقایسه آن با سونوگرافی های قبلی بهتر میسر شود. در هر مراجعه سونوگرافی قبلی خود را به همراه داشته باشید تا سونوگرافیست برای مقایسه از آن استفاده نماید. به تعدادي از بيماران ممكن است مصرف قرص‌هاي تيروئيد توصيه شود هرچند امروزه این کار کمتر انجام می شود.  بايستي دانست كه معاينات دوره‌اي گره توسط پزشك و ارزیابی آن توسط سونوگرافی مهم‌تر از تجويز دارو مي‌باشد.

اكثر  گره‌هاي خوش‌خيم طي درمان با لووتيروكسين كوچك نمي‌شوند و با اين روش فقط تعداد اندكي از چنين گره‌هايي محو مي‌شوند. از طرف ديگر درمان  با لووتيروكسين ممكن است شانس اين كه گره آنقدر بزرگ شود كه احتياج به عمل جراحي پيدا كند را كاهش دهد، تشخیص اینکه نیاز به تجویز دارو هست یا نه به عهده پزشک می باشد. در صورتي كه طي درمان با لووتيروكسين اندازه گره بزرگتر شود نياز به نمونه‌برداري مجدد خواهد بود. در موارد زير از جراحي استفاده مي‌شود:

  1. رشد گره ادامه يابد و احتمال بدخيمي داده شود.
  2. گره آنقدر بزرگ شود كه علايم فشاري در ناحيه گردن ايجاد نمايد.
  3. ظاهر گره براي بيمار ناراحت كننده باشد و جهت زيبايي اقدام به عمل صورت گيرد.
  4. در مواردي كه نمونه‌برداري از گره, بدخيمي را مطرح نمايد.

بايد توجه داشت كه بيش از سه چهارم گره‌هاي تيروئيد نياز به جراحي ندارند و ارزیابی های دوره‌اي بهترين راه پيگيري آن‌ها است.

 

در صورت بدخيمي گره تيروئيد شانس درمان چقدر است؟

خوشبختانه اكثر بدخيمي‌هاي تيروئيد رشد آهسته‌اي دارند و در صورت درمان در مراحل اوليه به نتايج درماني فوق‌العاده درخشان و چشمگير است، بطوریکه این اکثرافراد طول عمر طبیعی دارند. پس از تشخيص بدخيمي انجام عمل جراحي ضروري است. این کار بایستی توسط یک جراح باتجربه انجام شود. طي عمل معمولاً اكثر نسج تيروئيد برداشته مي‌شود. پس از انجام عمل جراحي بيمار معمولا  1 تا 2 روز در بيمارستان اقامت دارد. اكثر بيماران هيچ مشكلي هنگام صحبت يا بلع پس از جراحي ندارند و درد اندكي را ذكر مي‌كنند. ممكن است 6 هفته الی چند ماه پس از جراحي براي از بين بردن بقاياي بافت تيروئيد تجويز مقادير بالاي يد راديواكتيو لازم باشد كه نياز به بستري شدن در بيمارستان به مدت 3 تا 6 روز است. بيمار بايستي تحت درمان با لووتيروكسين قرار گيرد و طبق نظر پزشك با فواصل معين اسكن تمام بدن با يد راديواكتيو و آزمايش خون انجام شود.

 

مركز تحقيقات غدد درون‌ريز و متابوليسم, دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي هفت جزوه در مورد بيماري‌هاي تيروئيد براي آموزش عموم منتشر كرده است. اين جزوه‌ها عبارتند از:

  1. پركاري تيروئيد
  2. كم‌كاري تيروئيد
  3. گره‌هاي تيروئيد
  4. تيروئيديت‌ها (التهاب تيروئيد)
  5. تشخيص بيماري‌هاي تيروئيد
  6. بيماري چشمي گريوز
  7. بيماري‌هاي تيروئيد در اطفال

 

براي دريافت جزوات با آدرس زير مكاتبه نماييد:

مركز تحقيقات غدد درون‌ريز و متابوليسم

دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي

صندوق پستي 4763-19395

اوين, تهران

تلفن: 22409309

فاكس: 22402463

مقالات مرتبط